Kvaliteetne esimese külmpressi oliiviõli Itaaliast
Casa Fontestate EVOO kaubamärk sündis 2016 aasta sügisel. Tänaseks toodame ligi 1000 liitrit värsket ja kvaliteetset oliiviõli igal aastal oktoobris. Pea kogu mäekülge kattev ajalooline oliivisalu on üle poole tuhande puuga ja nüüdseks jagatud kahe omaniku vahel, kellest ühed oleme meie. Suur osa oliividest tulevadki meie aiast. Meie toodang on väike ja oliiviõli aus, omades kvaliteedi kontrolli Marche piirkonna
põllumajandus- ja toiduainetööstuse ametilt ASSAM.
Poolroheliste oliivide varajane saagikoristus oktoobris annab küll vähem õli, kuid tagab selle rikkaliku antioksüdantide sisalduse, mis toetab tervist ja immuunsüsteemi. Mida värskem on oliiviõli, seda pikantsem ja erksam tema maitse, mis jääb kurgus meeldivalt kipitama. Esimesel pressimisel, mis toimub madalal temperatuuril, saadud õli filtreeritakse ja pakendatakse tumerohelisse klaaspudelisse, mis säilitab õli kvaliteedi ning kaitseb oksüdeerumise eest. Kollakasrohelise värvusega Casa Fontestate oliiviõli on mahedalt mõrkja ja meeldejääva maitsega, mis alla neelates jääb kurgus õrnalt kipitama. Just see näitab, et antioksüdandid teevad oma võlutööd. Meie esimese külpressi oliiviõli valmib piiratud koguses ning koostöös Eesti kunstnikega tähistab igat aastakäiku alati uus kunstiteos.
Casa Fontestate asub 250 m kõrgusel merepinnast ja 30 km kaugusel Aadria merest. Selge ilmaga võib maja ees näha merepiiri, mis kutsub randa suplema ja liivalosse ehitama. Suures aias kasvavad kreeka pähkli-, mureli-, viigi-, moorus-, hurmaa- ja maasikapuud ning üle saja igihalja õlipuu. Maa alt voolab läbi suveallikas (fonte estate), mis ammustel aegadel varustas külarahvast joogiveega ka kuumadel ja kuivadel suvekuudel. Kõrvu kostavad metstuvide kudrutamine ja faasanite krääksatused ning sisalikud ja gekod on end maja pragudesse mõnusalt sisse seadnud. Igat veerandtundi kuulutab kirikukellade helin kõigist kolmest kindluslinnakesest, mis meid mäetippudel ümbritsevad.
KUIDAS KÕIK ALGUSE SAI EHK LA NOSTRA STORIA
Reisist Itaaliasse onu Peetri juurde sai ootamatult alguse meie armastus Lemarche vastu. Saapa säärel, Aadria mere lähedal, kaunitel mäenõlvadel, kus avaneb vaade kaugustesse-kaugustesse, asusime otsima endale väikest majakest. 2016. aasta mais leidsime võluaia Monte Roberto nõlvadel, mida ümbritsevad päevalillepõllud, viinamarjaistandused ja oliivisalud. Just need olid võtmesõnad, mida oma kodu valides otsisime.
KKK – korduma kippuvad küsimused - oliiviõli
MIDA TÄHENDAB EKSTRA VÄÄRISOLIIVIÕLI VÕI NEITSIOLIIVIÕLI?
Eesti keeles on puudunud pikalt korrektne vaste terminile "extrta virgin olive oil". Kasutuses olnud otsetõlge inglise keelest "neitsioliiviõli" ei kirjeldanud oliiviõlide olemust päris selgesti, sest "extra virgin" ja "virgin" oliiviõli erinevus on nende keemilises koostises ja organoleptilises kvaliteedis, mitte tootmisviisis. Mõlemad saadakse läbi külmpressimise, kuid extra virgin on kõige kõrgem klass oliiviõlide perekonnas, mida saadakse vaid tervetest oliividest ning läbi õige käsitlemise ja pressimise. Õnneks parandasid Maaeluministeerium ja keeleamet selle puuduse ning aastal 2022 jõuti otsusele hakata edaspidi kasutama "ekstra väärisoliiviõli" ja "väärisoliiviõli". Kolmas oliiviõliperekonda kuuluv on "virgin lampante olive oil" ehk siis lambiõli, mis ei kõlba tarbimiseks, kuid mida puhastatakse ning tuuakse ringiga tagasi poeriiulitele.
Kahjuks tihtipeale ka "extra virgin olive oil" nime all.
KUIDAS ÄRA TUNDA KVALITEETNE OLIIVIÕLI?
Puhas ja kvaliteetne oliiiviõli pakub mitmekülgset maitset ning on kasulik meie tervisele. Eheda ekstra väärisoliiviõli tunneb ära maitsmise tee. Selle lõhn on puuviljane, värske ja aromaatne. Kindlasti ei tohi see meenutada küünlavaha, veini ega kopitust. Samuti peab oliiviõli vastama sensoorsetele ja keemilistele standarditele, et seda saaks klassifitseerida ekstra neitsiõliks. Meie Casa Fontestate esimese külmpressi oliiviõlil toodang on väike ja aus ning omab kvaliteedi kontrolli Marche piirkonna põllumajandus- ja toiduainetööstuse ametilt ASSAM.
OLIIVIÕLIGA PRAADIMINE. KAS TOHIB?
Jah, loomulikult tohib! Vastupidiselt levinud arvamusele on oliiviõli, sealhulgas ekstra neitsioliiviõli ideaalne igat tüüpi toiduvalmistamiseks. Uuringud on näidanud, et oliiviõli suitsemispunkt on küpsetamiseks, praadimiseks, grillimiseks ja praadimiseks piisavalt kõrge. Lisaks on leitud, et suitsemispunkt ei ole parim toiduõli stabiilsuse näitaja kuumuse käes. Mõned külmpressitud oliiviõlid on oluliselt vastupidavamad kui teised. Mida kvaliteetsem õli, seda vastupidavam praadimisele kui ka säilimisele.
KAS LIGHT OLIIVIÕLIS ON VÄHEM KALOREID?
Ei. Kõik oliiviõlid sisaldavad ühe portsjoni kohta samapalju kaloreid. Light, Pure, Refined või Extra Lite tähistusge oliiviõlid EI OLE ekstra väärisoliiviõlid (extra virgin olive oil).
KAS EELISTADA FILTREERITUD VÕI FILTREERIMATA OLIIVIÕLI?Siin ei ole õiget vastust. See on igaühe isiklik maitseasi. Filtreerimata oliiviõlisse jäävad imetillukesed oliiviosakesed, mis aja jooksul moodustavad sette ja võivad põhjustada rääsumist ja käärimist. See muudab aga oliiviõli aroome, maitsest ja selle kõiki parimaid omadusi. See-eest filtreerimine hoiab õli värskena ja säiltab selle kvaliteedi pikaks ajaks. Meie isiklik arvamus on, et kui tarbida värskelt pressitud oliiviõli koheselt või kuuaja jooksul, võib see jääda filtreerimata. Et säilitada aga parimad ja tervislikud oliiviõli omadused, tuleks see enne pudeldamist filtreerida. Casa Fontestate oliiviõli on filtreeritud.
KUI KAUA OLIIVIÕLI SÄILIB?Erinevalt veinist ei muutu oliiviõli vanusega paremaks. Mida rohkem aega oliiviõli pressimises möödas, seda enam langevad selle organoleptilised ja tervisele väärtuslikud toitained. Seega mida värskem õli seda kasulikum tervisele.
Kui me räägime oliiviõlist, siis räägime selle parim enne kuupäevast, mitte tegelikust aegumiskuupäevast. Tavaliselt on selleks 18-24 kuud alates oliiviõli pressimisest (mitte pudeldamisest). Selle aja jooksul säilitab õli oma parimad omadused, kui teda õigetes tingimustes hoiustada. Pärast seda aega on õli endiselt söödav, kuid suure tõenäosusega kaotab see peagi endale iseloomuliku värske ja aromaatse lõhna ega sisalda antioksüdante nagu oma esimestel kuudel. Avatud oliiviõlipudeli võiks tarbida paari kuu jooksul. Casa Fontestate oliiviõli valmib igal aastal oktoobrikuus. Pärast oliivide pressimist toimub koheselt filtreerimine ja pudeldamine. Parim enne kuupäev meie pudelitel on 18 kuud pärast oliiviõli valmimist. Enamasti saab see aga otsa juba esimese kuue kuu jooksul :)
KUIDAS OLIIVIÕLI SÄILITADA?Kui me räägime oliiviõlist, siis räägime selle parim enne kuupäevast, mitte tegelikust aegumiskuupäevast. Tavaliselt on selleks 18-24 kuud alates oliiviõli pressimisest (mitte pudeldamisest). Selle aja jooksul säilitab õli oma parimad omadused, kui teda õigetes tingimustes hoiustada. Pärast seda aega on õli endiselt söödav, kuid suure tõenäosusega kaotab see peagi endale iseloomuliku värske ja aromaatse lõhna ega sisalda antioksüdante nagu oma esimestel kuudel. Avatud oliiviõlipudeli võiks tarbida paari kuu jooksul. Casa Fontestate oliiviõli valmib igal aastal oktoobrikuus. Pärast oliivide pressimist toimub koheselt filtreerimine ja pudeldamine. Parim enne kuupäev meie pudelitel on 18 kuud pärast oliiviõli valmimist. Enamasti saab see aga otsa juba esimese kuue kuu jooksul :)
Oliiviõli tuleks hoida pimedas ja jahedas ning alati suletud korgi all, sest ülemäärase soojuse, valguse ja õhuga kokkupuutumisel hakkab oliiviõli kiiresti oma kvaliteeti ja maitset kaotama. Ideaalne temperatuur õli säilitamiseks on 14-18 C. Avatud pudel kasutage paari kuu jooksul, et maksimaalselt kasu saada oliiviõli headusest tervisele. Casa Fontestate oliiviõli on pakendatud tumerohelisse klaaspudelisse, mis säilitab õli kvaliteedi ja kaitseb UV kiirguse eest. Spetsiaalne õhku mitteläbilaskev dosaatoriga kork kaitseb õli oksüdeerumise eest ning tagab, et pudeli avamisel oleks see värske ja maitsekas.